VIRUS ZIKA | Xanzwhite Skincare

VIRUS ZIKA

NYAMUK AEDES

Nyamuk aedes pembawa virus

Sharing Selingan, tapi PENTING SANGAT!

Hari tu tertgk kami prihatin..topik perbincangan DENGGI…

Yes, dulu nyamuk aedes dikaitkan dengan denggi je sebab dia pembawa virus DENGGI dan CHIKUGUNYA… sekarang dah ada virus baru pulak yang boleh dia bawa…ZIKA!

virus zika

Udah macam nama awek pulak kan..tapi bahayanya pada ibu mengandung dan baby kecil..!!!

Nampak simple tapi bahayanya blh bawa maut..

Banyak rupanya info tentang denggi dan fakta nyamuk aedes yg kita xtau…Sape yang tak tgk rancangan tu meh nak share..

Denggi-bukan-demam-biasadenggi 36 kematian

⚠ Org yg kena demam denggi elok minum banyak air tapi bukan air biasa, air mineral utk ganti blk mineral yg hilang dalam badan.

⚠ Nyamuk jadi nyamuk Aedes sebab dia gigit orang yg kena deman denggi..jd bila dia gigit plak org lain, org tu pulak kena..jadi orang yang kena demam denggi lagi kena precautions, KENA KUARANTIN DAN GUNA MOSQUITO REPELLENT supaya denggi xtersebar.

⚠ Jangan ingat dok apartmen or kondo tinggi2 xleh kena, nyamuk boleh naik sampai tingkat 17 pun. Macam mana? Dia ikut org naik lift. (Mcm klaka..tapi btul tau).

⚠ Nyamuk xsemestinya keluar waktu petang je..dia suka waktu2 redup mendung, jadi kalau waktu tghari pun camni, dia akan suka keluar jugak.

⚠ Nyamuk suka gigit bahagia kaki sebab darah kat sini sangat tinggi karbon dioksida, itu mmg menarik nyamuk utk dtg gigit..melainkan kawasan ni tertutup baru dia cari bhgn lain.

⚠ Nyamuk Aedes suka membiak dalam air bersih.

aedes

Itu je la info menarik hasil perkongsian 2 pakar penyelidik di #kamiprihatin

Essential oil Peppermint sangat bagus untuk turunkan demam…kami mak2 yg memang guna oil ni, peppermint antara yang MESTI ADA dalam emergency kit..bila anak, suami atau diri sendiri sakit…

Harap bermanfaat!

You may also like...