Fakta Sebenar tentang Xanzwhite Skincare | Xanzwhite Skincare

Fakta Sebenar tentang Xanzwhite Skincare

XANZWHITE SKINCARE

Macam tak percaya, tapi percayalah! memang dah ada PRODUK MALAYSIA PERTAMA YANG BERJAYA MERAIH ANUGERAH INTERNATIONAL. Siri Penjagaan Kecantikan hasil kajian kumpulan saintis SIRIM Berhad ini menggunakan ekstrak semulajadi yang di kaji keberkesanan pencerahan secara semulajadi serta terbukti selamat digunakan tanpa kesan sampingan melalui ujian klinikal di makmal. Dibawa menyertai beberapa ‘event’ tempatan dan antarabangsa, produk Xanzwhite SATU-SATUNYA PRODUK MALAYSIA YANG BERJAYA MERAIH ANUGERAH INTERNATIONAL. Bukan sahaja diiktiraf halal JAKIM, Xanzwhite juga memenangi BEST HALAL COSMETIC Malaysia 2009.

Award winning skincare

Award winning skincare

xanzwhite-sireh-emas-teknologi-saintis1

Xanzwhite Skincare Berasaskan Bahan Semulajadi

Xanzwhite skincare diformulasi berasaskan bahan semulajadi dari tumbuhan temulawak (dari spesis halia) atau nama saintifiknya Curcuma Xanthorrhiza. Mengikut kajian kumpulan saintis SIRIM yang diketuai Dr. Zanariah Ujang ini, bahan aktif dari temulawak ni telah terbukti dapat mencerahkan kulit secara semulajadi tanpa memudaratkan atau menjejaskan struktur asal kulit. Ini ialah dengan merencatkan penghasilan enzim tyrosinase yang diperlukan untuk menghasilkan pigmen melanin yang bertanggungjawab memberikan warna kulit. Ini mengurangkan penghasilan pigmen melanin tanpa merosakkan sel asal kulit.

xanzwhite_cerahkulit

Ini adalah sangat penting bagi memastikan penghasilan pigmen melanin tidak dihentikan sepenuhnya kerana pigmen ini adalah penting sebagai perlindungan dari sinar uv yang boleh menyebabkan kanser kulit. Pengurangan penghasilan pigmen melanin juga adalah perlu bagi membantu pengguna lewat usia 30-40-an yang mengalami masalah hiperpigmentasi yang boleh disebabkan oleh pendedahan yang berlebihan kepada cahaya matahari. Melalui kajian ini, membuktikan bahawa mekanisma pencerahan produk xanzwhite adalah secara semulajadi tanpa menyebabkan kesan sampingan meskipun pengguna berhenti menggunakan produk.

NAK DAPATKAN 1 SET MILIK ANDA?

TEKAN BUTANG DI BAWAH SEKARANG…

TEMULAWAK

Temulawak atau nama saintifiknya Curcuma Xanthorrhiza merupakan tumbuhan hutan tropika yang berasal dari Indonesia. Dikenali juga sebagai javanese ginger/javanese tumeric, temulawak telah digunakan secara meluas dalam rangkaian produk kosmetik kerana mengandungi bahan aktif yang secara semulajadinya bertindak sebagai :

  • PENCERAH SEMULAJADI (Tanpa kesan sampingan)
  • ANTI-ACNE/ANTI-JERAWAT
  • ANTI-KANSER (Mengandungi antioksidan yang boleh mengelak kanser)

Ia bertindak secara semulajadi tanpa ada efek pengelupasan dan tanpa menghakis permukaan kulit.

Kajian tentang kebaikan temulawak

Contoh kajian saintis membuktikan khasiat temulawak.

Bukan sekadar mencerah semulajadi, temulawak juga terbukti mempunyai kesan antioksidan yang boleh melindungi kulit dari radikal bebas yang boleh menyebabkan kanser kulit. Ia juga berkesan merawat jerawat dan jeragat yang disebabkan beberapa faktor termasuklah ketidakstabilan hormon, faktor penuaan serta pendedahan kepada matahari yang boleh menyebabkan hiperpigmentasi.

Ekstrak Temulawak Xanzwhite 

Istimewanya ekstrak temulawak produk xanzwhite ialah ia diekstrak menggunakan teknik mesra alam iaitu ‘Supercritical Fluid Extraction‘ (SFE). Ini sangat berbeza dengan teknik pengekstrakan yang biasa digunakan yang memerlukan penggunaan ‘organic solvent’ yang bersifat toksik dan menghakis. Meskipun ‘organic solvent‘ mempunyai tahap ruapan yang tinggi (highly evaporated), namun terdapat kemungkinan ia tidak meruap sepenuhnya meninggalkan sisa-sisa pada hasil ekstrak.

Supercritical fluid extraction hanya menggunakan gas karbon dioksida sebagai medium pengekstrak. Gas karbon dioksida digunakan dengan suhu dan tekanan melebihi tahap kritikal gas karbon dioksida. Penggunaan gas karbon dioksida adalah sangat baik kerana ia tidak meninggalkan sebarang sisa pada hasil ekstrak menghasilkan ekstrak asli. Ia juga telah diiktiraf secara saintifik sebagai cara paling selamat dan efektif untuk mengekstrak tumbuhan botanikal.

SFE

Teknik SFE diakui dan terbukti cara terbaik untuk mengekstrak bahan semulajadi.

Secara semulajadi, kitaran sel kulit untuk bertukar mengambil masa selama 28 ke 45 hari dan jangkamasa kitaran ini akan bertambah dengan faktor penuaan seseorang. Ini bermakna semakin tua umur, jangka masa pembaharuan sel seseorang akan mengambil masa yang lebih lama. Jadi secara logiknya, pencerahan secara semulajadi takkan boleh jadi dalam jangkamasa yang lebih singkat dari itu melainkan ia merosakkan atau mengubah struktur kulit sedia ada.

Kebanyakan produk pencerahan di pasaran mengandungi merkuri dan hidrokuinon yang terkenal juga sebagai ‘skin bleach‘ memang dapat memutihkan kulit dalam jangkamasa yang singkat. Walaubagaimana pun pengguna menanggung risiko kesan sampingan yang sangat teruk akibat dari penggunaan bahan kimia ini kerana ia merosakkan lapisan sel kulit dengan cara menghakis. Ini mengakibatkan kulit menjadi nipis dan sel-sel melanocyte yang bertanggungjawab menghasilkan pigmen melanin sebagai pelindung kulit dirosakkan sepenuhnya.

Efek jangka pendek, kulit akan sangat sensitif dan terasa seperti terbakar apabila terdedah pada cahaya matahari dan efek jangka panjang boleh mengakibatkan KANSER KULIT!. Bintik merah akan mula naik, permukaan kulit akan mula jadi tidak sekata dan menggerutu yang disebabkan oleh ketumbuhan sel kulit yang tidak normal. Pesakit bukan sahaja akan menderita menanggung kesakitan kerana ketumbuhan barah di bawah kulit malah psikologi pesakit juga turut terjejas disebabkan rasa malu dek kerana penampilan yang menakutkan.

images (2) images (4) images (6)

Produk kecantikan berasaskan kajian saintifik adalah sangat penting bagi memastikan keberkesanan dan yang paling utama keselamatan penggunaan produk tersebut. Penggunaan bahan kimia merbahaya bukan sahaja boleh memberi kesan sampingan pada permukaan kulit tetapi juga organ dalaman. Bahan yang disapu mempunyai potensi untuk meresap terus ke dalam pembuluh darah dan ini adalah lebih berisiko daripada bahan yang kita makan kerana dalam salur darah tiada enzim-enzim yang boleh memecahkan molekul bahan tersebut sepertimana di dalam perut.

CARA PENGGUNAAN XANZWHITE SKINCARE

Semua produk kecantikan, tanpa cara penggunaan yang betul pasti akan kurang menampakkan kesan. Cara penggunaan yang salah bukan sahaja mengakibatkan kesan yang kurang efektif malah produk yang dibeli terbazir begitu sahaja. Macam tu jugalah dengan Xanzwhite skincare.

Setiap set biasa cukup untuk penggunaan 2 ke 3 bulan manakala set starter pack cukup untuk penggunaan 4 ke 6 minggu. Hanya sedikit diperlukan untuk setiap kali penggunaan kerana ianya sangat concentrated.

PERHATIAN: Pembersih muka Xanzwhite jenis milky dan tidak berbuih yang akan meresap jauh untuk mencuci. Agen pembuih biasanya mengandungi bahan kimia yang boleh memberi kesan sampingan jangka panjang dan juga boleh mengakibatkan kulit kering. Penggunaan cukup sekadar minima sekali picit dan maksima 2 kali picit.

14 HARI PERTAMA – Tempoh penyesuaian, peralihan dan pemulihan dari produk yang terdahulu yang mungkin mengandungi bahan kimia kepada produk berasaskan bahan semulajadi. Tempoh ini, kulit dibiarkan berehat untuk mengeluarkan bahan kimia dari kulit. Dalam tempoh ini :

PAGI : Guna pembersih muka dan CC cream (sekiranya ada) sahaja sebelum keluar dari rumah.

images

MALAM : Guna pembersih muka dan serum NLC (sekiranya ada).

Selepas 14 hari…

CARA PENGGUNAAN XANZWHITE DENGAN PHYTO NLC (bagi kulit normal/sensitif/masalah jerawat)

PAGI…

  1. CLEANSER: Basahkan wajah dan buat 5 titis di dahi, pipi, hidung dan dagu lalu ratakan ke seluruh muka dengan urutan ringan sampai ke leher untuk beberapa saat. Guna kapas atau wet tissue untuk membersih diikuti bilasan dengan air.
  2. REFRESHING LOTION: Boleh spray secara direct ke muka atau spray ke kapas dan sapu ke seluruh muka dan leher.
  3. LIGHTING FLUID: Buat 5 titis dan sapu lapisan nipis ke seluruh muka dan leher. Pastikan cream menyerap sepenuhnya sebelum menggunakan foundation atau powder.

MALAM…

  1. CLEANSER: Bagi yang menggunakan make-up dinasihatkan menggunakan make-up removal terlebih dahulu. Basahkan wajah dan ulangi langkah 1 sepertimana di waktu pagi.
  2. REFRESHING LOTION: ulangi langkah 2 sepertimana di waktu pagi.
  3. MULTIACTION TREATMENT CREAM: Sapukan lapisan nipis ke seluruh muka dan leher. Urut secara perlahan sehingga cream menyerap seluruhnya.

SEBELUM TIDUR…

4. SERUM NLC: Sapukan lapisan nipis ke seluruh muka dan leher beserta urutan beberapa saat sehingga serum menyerap sepenuhnya.

Untuk dapatkan COMBO dengan NLC serum Full pack, untuk kegunaan 2 hingga 3 bulan, Picit butang di bawah ni..

arrow


arrow

Untuk dapatkan COMBO dengan *NLC STARTER PACK, untuk kegunaan 1 bulan hingga 1 bulan setengah, Picit butang di bawah ni:

arrow


arrow

Bagi yang menggunakan Xanzwhite skincare tanpa menggunakan serum NLC, penggunaan cukup diakhiri dengan penggunaan multi-action cream.

cara

NOTA PENTING: Jangan menggunakan produk secara berlebihan kerana xanzwhite dan NLC serum dibuat dari extract spesis XANZ (temulawak, lempuyang dan halia) yang diperkaya dengan pati bahan aktif semulajadi. Memadai dengan menggunakan sedikit sahaja.

Untuk penjimatan lebih, boleh lah dapat pakej combo mampu milik!

Picit sini untuk lihat combo produk pilihan anda --> Pakej Mampu Milik!

You may also like...