Cek Penyakit melalui Jerawat | Xanzwhite Skincare

Cek Penyakit melalui Jerawat

Jerawat Petanda Penyakit

acne face mapping

Tahukah anda sebenarnya jerawat yang keluar adalah petanda masalah dalaman badan. Jerawat, bintik putih, bintik hitam adalah masalah hasil dari penghasilan minyak berlebihan dalam folikel rambut di bawah permukaan kulit.

Bila minyak berlebihan ini mengisi liang-liang pori wajah, ia akan menyumbat liang-liang menjadi tempat yang ideal untuk pembiakan bakteria dan bergabung pula dengan sel kulit mati, ia akan lebih menyumbatkan liang tersebut.

Penggunaan produk rawatan atau penjagaan kulit adalah perlu, tapi mestilah memilih produk skincare yang selamat dan tidak merosakkan sebarang komponen kulit. Xanzwhite skincare diformulasi menggunakan temulawak yang terbukti secara saintifik sebagai anti-jerawat semulajadi. Jadi, ia merawat masalah jerawat tanpa mengubah atau merosakkan sebarang struktur kulit.

whatsapp ke +6010-8121725

Walaubagaimana pun, ia juga MESTI DISERTAKAN DENGAN RAWATAN DALAMAN JUGA!, termasuklah pemakanan yang sihat.

Disini saya kongsikan acne face mapping yang memberitahu masalah dalaman kita berdasarkan kedudukan jerawat di wajah (Rujuk gambar diatas) serta amalan semulajadi yang boleh dilakukan untuk merawatnya.

1&2 : Masalah Pencernaan

♡Kurangkan makan makanan diproses atau JAJAN.
♡Kurangkan makan makanan berlemak
♡Lebihkan minum air dan banyakkan makanan sejuk seperti timun.

3 : Hati

♡Kurangkan pengambilan alcohol.
♡Kurangkan makanan berminyak dan tenusu.
♡Ini ialah zon alahan, sekiranya anda alah pada sesuatu jerawat first skali akan keluar di kawasan ni, so boleh la cek kandungan makanan tersebut.
♡Boleh juga dibantu dengan 30 minit senaman ringan untuk badan atau 20 minit yoga muka serta tidur dan rehat yang cukup supaya hati juga boleh berehat.

4&5 : Buah pinggang/ginjal

♡Apa saja di sekeliling mata (termasuk lingkaran gelap) menunjukkan dehydration atau KURANG AIR…JADI, MINUM BANYAK AIR K!

6 : Jantung

♡Periksa tekanan darah dan level vitamin B.
♡Kurangkan pengambilan makanan pedas, kurangkan makan daging serta banyakkan hirup udara segar (TUNGGU SEHINGGA JEREBU HILANG, atau untuk yang mampu..pegi la bercuti ke Negara yang takde jerebu..)
♡Cuba kurangkan kolesterol juga, seperti menggantikan ‘lemak jahat’ dengan ‘lemak baik’. Contohnya, mengggunakan minyak zaitun atau minyak kelapa dara dalam masakan.
♡PERIKSA BAHAN MAKE-UP JUGA…PASTIKAN TAK MELEPASI TARIKH LUPUT atau BOLEH MENYEBABKAN LIANG PORI DI WAJAH TERSUMBAT.
Dalam rangkaian produk Xanzwhite skincare juga mempunyai Velvet CC Cream yang bertindak sebagai 3 fungsi dalam 1, make up base, foundation dan sunblock.

7&8 : Buah pinggang/ginjal

♡SEKALI LAGI…BANYAKKAN MINUM AIR K…

9&10 : Saluran Pernafasan

♡Anda merokok? Ada alahan? Inilah zon jerawat anda…sekiranya tidak pada kedua2nya, banyakkan la makan makanan yang menyejukkan, kurangkan gula dan hirup udara segar.
♡Kurangkan juga asid (daging, alcohol, caffeine,gula) dalam badan dengan minum air beralkali atau makan makanan beralkali seperti sayur hijau.
♡Hp dan sarung bantal yang kotor juga menyebabkan jerawat naik di kawasan ni!

11&12 : Hormones

♡Kawasan ni adalah petanda untuk stress dan perubahan hormon.
♡Dua2 faktor ni kadang2 susah nak elakkan? Bagaimana pun boleh la cuba elak dengan mendapatkan tidur dan minum air yang cukup, makan sayur berdaun serta pastikan kulit sentiasa dalam keadaan bersih.

13 : Perut

♡Tingkatkan pengambilan fiber, kurangkan toxic dan minumla teh herba.

14 : Penyakit

♡Jerawat di kawasan ni boleh menunjukkan badan anda sedang berlawan dengan bakteria untuk mengelak penyakit.
♡Beri ruang, hadiri kelas pilates , take a nap atau ambil masa untuk bernafas sedalamnya, minum lebih air untuk membantu badan anda melalui waktu ni.
Rawatan kulit sama ada dengan rawatan di pusat kecantikan atau dengan penggunaan produk-produk penjagaan muka seperti Xanzwhite skincare akan berakhir sebagai satu pembaziran sekiranya tidak disertakan juga dengan amalan pemakanan yang seimbang.
Sila share sekiranya bermanfaat!

Whatsapp ke +010-8121725

You may also like...